Pakowarki próżniowe to urządzenia, które w skuteczny sposób pozwalają przedłużyć trwałość surowców spożywczych i gotowych produktów kulinarnych oraz ochronić je przed czynnikami zewnętrznymi. Z otoczenia żywności usuwane jest powietrze, a więc również tlen w nim zawarty, aby mikroorganizmy tlenowe nie były w stanie się rozwijać i powodować psucia się produktów spożywczych. Powietrza z wnętrza opakowania foliowego jest odsysane, a równocześnie tworzony jest szczelny zgrzew zamykający. Każda pakowarka, niezależnie od jej konstrukcji, wyposażona jest w pompę oraz listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.
Pakowarki próżniowe umożliwiają pakowanie odważonych i przygotowanych (obranych, posiekanych, przyprawionych) porcji półproduktów, co oprócz znacznego ich utrwalenia ma bardzo istotny wpływ na szybkość przygotowania potraw. Pakowarki próżniowe znajdują także zastosowanie w technologii przygotowania potraw. Dzięki pakowarkom jest możliwe przyspieszenie procesu marynowania mięsa. Dodatkowo coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się technologia SOUS VIDE, która polega na gotowaniu pakowanych próżniowo potraw w ściśle kontrolowanej temperaturze.
W swojej szerokiej ofercie posiadamy zarówno proste pakowarki listwowe do pakowania produktów nie zawierających wody oraz pakowarki komorowe przeznaczone do pakowania m.in. mięsa, wędlin, ryby, owoców. Dla profesjonalistów oferujemy modele umożliwiające pakowanie produktów w ściśle określonej atmosferze z określoną mieszanką gazów.